Nieuwsbericht

Speciaal Koninginnedagprogramma op 30 april

Van 10.00 tot 14.00 uur zal er vanaf elk heel uur de film “Barendrecht, 45 jaar na de bevrijding in gesprek met….” worden vertoond. De film duurt 43 minuten.

 

Dit gefilmde interview met de markante Barendrechtse mevrouw A.R. Jiskoot gaat over haar rol tijdens de WO2 en haar contacten met de Knokploeg van Johannes Post. Opgenomen in 1990 in haar woning, die toen nog aan de Dorpsstraat stond, waar zij ons laat zien waar onderduikers en wapens werden verborgen.

 

Deze documentaire is onlangs door de Historische Vereniging bewerkt en op DVD gezet. Belangstellenden kunnen deze DVD ter plaatse bestellen. Voor een vergoeding van € 15,00 zal deze daarna per post worden geleverd.

 

De overige ruimten zijn normaal te bezichtigen. Op een display zullen tevens een groot aantal foto‘s worden vertoond die gemaakt zijn van Koninginnedagen en Bevrijdingsfeesten uit het verleden.

 

Zo lang de voorraad strekt zijn er voor € 8,00 ook DVD‘s te verkrijgen met filmpjes uit ons filmarchief. U steunt daarmee ons werk.

Deze opnamen zijn vanaf het oorspronkelijke materiaal professioneel in gescand en door ons verder gerestaureerd.

  1. Bevrijdingsfeest 1960: Opgenomen in kleur door dr. Dros en P.J. de la Mar, 9 minuten, met beelden van de optocht en van gekostumeerde spelen.
  2. Op school in de “Ouwe Groen”: Opgenomen in zwart/wit door C. van Boven omstreeks 1955 in en om de school die toen aan de Dorpsstraat stond. Speelduur 12 min. Het toont vooral de VGLO klassen met o.a. meester den Hollander, Tinke en Jansen. Meester M.D. Jansen ( nu 88 ) heeft op de DVD het commentaar geleverd.
  3. Het “Oude Dorp”van toen naar …Beschermd dorpsgezicht: Dit is het filmpje dat we gemaakt hebben ter gelegenheid van het verkrijgen van het predicaat “Beschermd Dorpsgezicht” op 12 december 2009. Vanwege de belangstelling toen, nu weer verkrijgbaar.
   
mevrouw Jiskoot
mevrouw Jiskoot