Nieuwsbericht

Druk bezochte monumentendag

Barendrecht beleefde zaterdag 11 september een geslaagde monumentendag. De zon bleek goed te combineren met de aandacht voor de negentiende eeuw.
‘De smaak van de negentiende eeuw’ is dit jaar het landelijke thema voor de Open Monumentendag. In Barendrecht werd de dag geopend in de trouwzaal van de Watertoren.

Burgemeester Jan van Belzen wees in zijn openingswoord op de vele elementen uit de negentiende eeuw die nog in Barendrecht te vinden zijn. “We hebben een rijk verleden”, zei van Belzen. “ Die schatkist moet open. En dit is een dag waarop alle pareltjes goed glimmen.”
In sommige opzichten was het Barendrecht van de negentiende eeuw heel anders dan de gemeente van vandaag. “Voor ons is het ongelooflijk dat je in die tijd het drinkwater uit de sloot haalde of uit een put.” In de oude dorpskern komt het verleden echter weer dichtbij. “Als je door de Dorpsstraat loopt, je doet je ogen een beetje dicht en je denkt de auto’s weg. Dan lijkt het net of je in de negentiende eeuw loopt.”  Voor Van Belzen is de dorpskern op z’n mooist zonder auto’s. Maar zo ver is het nog niet, erkent hij. “ Laten we zien of we op die weg een paar stappen kunnen zetten.”

De Barendrechtse Brug was één van de 19e eeuwse gebouwen die centraal stonden op een expositie van de Historische Vereniging Barendrecht. Er waren zelfs filmbeelden te zien van de sloop van de brug in 1970. De beelden werden voor het eerst (en voorlopig voor het laatst) in het openbaar vertoond. Ze zijn eigendom van een familie in de Hoeksche Waard.
Van verschillende Barendrechtse gebouwen waren modellen te zien. Daaronder een model van het eerste NS-station Barendrecht, gebouwd door Ewout Blinde.
Een ‘echte’ maquette van de Barendrechtse Brug ontbrak. Deze bevindt zich in opslag bij het Streekmuseum in Heinenoord. In verband met de verbouwing van het museum kon het niet worden uitgeleend.

 

 

Open Monumentendag, foto's van de Barendechtse brug
Open Monumentendag, foto's van de Barendechtse brug