Nieuwsbericht

In memoriam Dick Mooijaart

Op donderdagmorgen 20 december hebben wij het droevige bericht ontvangen dat onze oud-voorzitter Dick Mooijaart is overleden. Na een ziekenhuisopname en een kort verblijf in een verzorgingshuis in Rotterdam woonde Dick al enige tijd in de Elf Ranken. Met zijn gezondheid ging het de laatste tijd bergafwaarts en beleefde hij een moeilijke periode. Nadat hij op dinsdagmorgen was gevallen en zijn toestand nog meer verslechterde is hij uiteindelijk ingeslapen.

Dick Mooijaart was bekend bij vele Barendrechters maar ook daar buiten. Een man met een groot hart voor “zijn” Barendrecht. Jarenlang een gedreven vrijwilliger en 10 jaar als voorzitter bij de HVB. Hiervoor is hij op 14 mei 2013 door burgemeester J.van Belzen onderscheiden met een waarderingsspeld met oorkonde van de Gemeente Barendrecht. En hier was hij met recht trots op. Als je hem vroeg naar de HVB was zijn reactie: “Hier ademt het heden, verleden en de toekomst van Barendrecht”.

Met zijn kennis en ervaring kon hij als geen ander boeiend verhalen over de geschiedenis van het “bakkersvak”. Een verhaal dat begon toen de vader van Dick Mooijaart de bakkerszaak aan het Doormanplein in 1940 overnam. Dick zijn moeder overleed veel te vroeg op 43-jarige leeftijd. Zijn vader hertrouwde en mevrouw Mooijaart is op hoge leeftijd en woont nog in Borgstede. Dick vertelde: ”Het bakkersvak werd mij met de paplepel ingegeven en het was dan ook niet verwonderlijk dat ik de zaak overnam.” Dick ging later zelf met zijn gezin boven de bakkerij wonen. Jannie en Dick ( zij trouwden in 1957) kregen twee zonen, Fop en Krijn. Krijn nam de bakkerij later weer over van Dick en in 2001 werd de zaak verkocht vanwege gezondheidsproblemen van Krijn.

Dick praatte graag over zijn werk en hoe het vak in de jaren veranderd was. In het museum van de Historische Vereniging Barendrecht richtte hij een bakkerijtje in waar de meeste spullen vanuit bakkerij Mooijaart staan. Vol enthousiasme kon hij vertellen en uitleg geven over een beschuitmachientje dat zijn opa kreeg toen hij 25 jaar getrouwd was, over de uitvinding van zijn oom om de krenten en rozijnen sneller te wassen en te ontdoen van steentjes en takjes en legde hij uit hoe de deegverdeelbak werkte.
Nog in het begin van 2018 sprak Dick de wens uit om eind van dat jaar koek- en speculaasplanken tentoonstelling bij de Historische Vereniging te houden. Zijn idee was: “een overzicht van het handwerk uit die tijd”. Doortastend als hij was werd er contact opgenomen met het Zeelandia bakkerijmuseum in Zierikzee. Hier zijn we samen met hem en een aantal andere leden van de vereniging op bezoek geweest. Met veel inzet van vrijwilligers, samen met de twee zoons van Dick, is het gelukt om zijn wens in november van dit jaar te vervullen. Hij kon er nog bij aanwezig zijn en was zichtbaar gelukkig toen hem bij binnenkomst de speculaasgeur tegemoet kwam.

We verliezen in hem een door allen zeer gewaardeerde collega-vrijwilliger die zich vele jaren, waarvan 10 jaar als voorzitter, heeft ingezet voor de HVB. Onze gedachten gaan uit naar de familie van Dick en wensen hen veel sterkte met de verwerking van dit verlies.

Het bestuur van de Historische Vereniging Barendrecht

 

Dick Mooijaart
Dick Mooijaart