Nieuwsbericht

Historische Vereniging Barendrecht was aanwezig bij langste polonaise van Nederland

De Twentse Ootmarsumse Boerendansers zijn op 4 september even terug in de tijd gegaan en hebben het 75 jarige bestaan gevierd.

Het was een feest voor alle inwoners van Ootmarsum, collega verenigingen en belangstellenden en had het motto meegekregen:

“Klomp d’r bie”.

Hiervoor was er een geweldig feest georganiseerd waarmee de strijd aangegaan werd om het record te bereiken in het Guinness Book of Records voor de langste polonaise op klompen van Nederland.Voorwaarde was wel dat er 400 personen deelnamen die de “Paula”meedansten op het kerkplein.

 

Op zondag 4 september 2011was het plein rond de kerk in Ootmarsum voor de Boerendansers en de gasten.Er waren optredens vanuit het hele land en uitvoerige discussies over de juistheid van klederdrachten.

Met in totaal 501 dansers op klompen zijn ze er in geslaagd het record te vestigen en zodoende in het Guinness Book of Records te komen.Onder groot enthousiasme van het talrijk aanwezige publiek was één gesloten rij gevormd die, met de handen op elkaars schouders en op muziek van authentieke harmonica’s, de “Paula”hebben gedanst.

Met voorzitter Jurgen Lohuis als eerste en oud-boerendanser Jan Schulten als laatste was de cirkel letterlijk en figuurlijk rond.

 

Maaike en Roelof Roomer uit Barendrecht, vertegenwoordigden de Historische Vereniging Barendrecht in authentieke kleding, die geheel vrijwillig door de vereniging ter beschikking was gesteld.

De mannenkleding en de keuvel of wel de “krullenkap” met toebehoren waren mede door de inzet van Mevr.Nel den Otter, van de Historische Vereniging, op tijd gereed voor deze polonaise op klompen.

De meer dan 100 jaar oude dameskledingwas ter beschikking gesteld door mevr. Jannie Dam uit Barendrecht.

 

Ter gelegenheid van het 75 jarig bestaan is een jubileumboek uitgegeven.

Hierin is een stuk historie bewaard gebleven en worden de diverse facetten van het volksdansen en de Twentse gebruiken beschreven.Namens de Ootmarsumse Boerendansers zijn voorzitter Jurgen Lohuis en zijn echtgenote Christha op dinsdag 13 september speciaal naar Barendrecht gekomen om dit jubileumboek uit te reiken aan de voorzitter van de Historische Vereniging Barendrecht.

Tijdens een gezellig samenzijn met het bestuur en de contactpersonen van de diverse werkgroepen werd toelichting gegeven op het afgelopen jubileum, gevolgd door een rondgang met uitleg van de tentoongestelde attributen.

Op bijgaande foto’s een impressie van deze schitterende jubileumdag en het bezoek aan d ‘Oude School en de uitreiking van het jubileumboek uit handen van Jurgen Lohuis aan Dick Mooijaart.

 

Het boek ligt ter inzage in d’ Oude School.

 

Klederdracht Historische Vereniging
Klederdracht Historische Vereniging