Nieuwsbericht

Expositie 'Met de moed der hoop'

In het museum van de Historische Vereniging Barendrecht is van 7 maart t/m 18 april een bijzondere expositie te zien. ”Met de moed der hoop” vertelt hoe Dov Nasch in de Tweede Wereldoorlog het kamp Auschwitz-Birkenau als door een wonder overleefde. Zijn beide ouders en zijn jongste broertje Emil zag hij nooit meer terug. Regelmatig denkt hij terug aan de verschrikkingen die hij in het concentratiekamp heeft meegemaakt en heeft nog steeds last van angstaanvallen en nachtmerries. Op een tv-scherm vertelt hij voor het eerst aan zijn zoon Ronnie en kleindochter Oriah wat hij in Auschwitz meemaakte. “Ik ben een beetje verantwoordelijk voor mijn volk, er zijn zes miljoen mensen omgekomen alleen omdat ze Joods waren” zegt hij. Deze mensen zijn er niet meer en dat moet de wereld weten en onze kinderen en kleinkinderen moeten dit doorgeven aan de volgende generaties. Voor Dov Nasch is het helder: de haat tegen Joden (antisemitisme ) is iets van alle tijden en kan alleen bestreden worden met gedegen onderwijs over de Holocaust. De expositie “Met de moed de Hoop” maakt de nieuwe generatie bewust van wat het Joodse volk gedurende de Tweede Wereldoorlog is aangedaan.

De expositie is in het bijzonder geschikt voor scholen en groepen, speciaal voor kinderen tot twaalf jaar is een programma samengesteld dat hen op een speelse wijze door deze expositie heen leidt en maakt een bezoek aan D’Ouwe School aan de Dorpsstraat 150 zeker waard.

Op zaterdag 7 maart om 11.00 uur zal de expositie door wethouder D. Vermaat officieel geopend worden. De expositie is dan tot 16.00 uur geopend.

De expositie is verder t/m 18 april te bezichtigen, iedere zaterdag van 14.00 uur tot 16.00 uur.

Bezoeken buiten de openingstijden en voor scholen of groepen alleen op afspraak. De toegang is gratis.

Tot ziens in D’Ouwe School Dorpsstraat 150 in Barendrecht.

Dov Nasch
Dov Nasch