Nieuwsbericht

Mevrouw F.C. den Otter (tante Fijgh) overleden

Zaterdag 4 augustus is de oudste inwoner van Barendrecht, mevrouw F.C. den Otter, overleden. Ze is 103 jaar geworden.

Bij veel Barendrechters was mevrouw Den Otter beter bekend als tante Fijgh, ook als ze geen familie was. De laatste jaren woonde ze in Borgstede. Maar het grootste deel van haar leven woonde ze in haar (inmiddels afgebroken) ouderlijk huis aan de Voordijk, waar ze tot hun overlijden haar vader en moeder verzorgde.

Mevrouw Den Otter was ongehuwd, maar eenzaam was ze allesbehalve. Met haar vele nichten en neven (en hun kinderen) en een groot aantal bekenden in en buiten Barendrecht onderhield ze nauwe contacten.

Jarenlang werkte ze mee aan de kerktelefoon van de Gereformeerde Kerk. Mevrouw Den Otter stond ook bekend als trouwe fan van het Koninklijk Huis. Ze verzamelde veel Oranje-artikelen en maakte daar regelmatig een kleine expositie van. In haar huis aan de Voordijk, later af en toe in een vitrine in Borgstede, en ook als een uitstalling op haar bed in haar kamer in het verzorgingshuis. Leden van de koninklijke familie konden op hun verjaardag steevast rekenen op een felicitatiekaart uit Barendrecht, waarop tante Fijgh ook altijd een reactie kreeg.

Tante Fijgh stond ook bekend om haar enorme feitenkennis over Barendrecht en de Barendrechters. Als geen ander op zo’n hoge leeftijd onthield ze namen, geboortedata, familie verbanden en tal van bijzonderheden. Een van haar nichten heeft een boek kunnen maken van alle versjes uit de oude doos die tante Fijgh heel nauwkeurig had onthouden en uit het hoofd kon opzeggen.

Tante Fijgh was een van de twaalf kinderen van Leendert den Otter en Elizabeth Booij, die aan Voordijk 457 woonden. Van deze twaalf kinderen is nu niemand meer in leven.

Mevrouw Den Otter is donderdag 9 augustus begraven op de algemene begraafplaats aan de Scheldestraat.

(tekst en foto's: Jos Wesdijk)

Mevrouw F.C. den Otter (tante Fijgh)
Mevrouw F.C. den Otter (tante Fijgh)