Nieuwsbericht

Uitbreiding museum

Binnen het museum van de Historische Vereniging Barendrecht heeft een belangrijke en leerzame verandering plaatsgevonden.

Vrijwilligers uit  de werkplaats hebben een aantal bijzondere antieke attributen van oude ambachten opgesteld en geven hierdoor helder inzicht in de diverse manieren van arbeid zoals deze in het verleden verricht werden.

 

Nieuwe aanwinsten zijn : een vlashoek, een klompenmakerij, een schoenmakerij en een schildershoek. Met dank aan de door diverse burgers beschikbaar gestelde antieke machines en gebruiksartikelen is er een ruime historische verzameling werktuigen aanwezig.

 

Niet alleen de geschiedenis van oude ambachten is hierdoor bewaard gebleven, er is ook  verbinding naar een groot aantal spreekwoorden en gezegdes.

Veel uitdrukking die we met z’n allen dagelijks gebruiken kunnen hier worden verklaard en de oorsprong ervan kan aan de hand van antieke gereedschappen ook zichtbaar gemaakt worden.

Zo is er onder andere  een originele “hekel” die in de vlasverwerking nog in gebruik is geweest. Het spreekwoord “over de hekel halen “ is hier een voorbeeld van.

Zo zijn er nog meer te noemen zoals “schoenmaker blijf bij je leest” , “nu breekt mijn klomp”

 

Al met al een leerzame en interessante rondgang door het verleden die voor jong en oud meer duidelijkheid zal geven over de achtergronden van  “historische” ambachten.

Met de reeds aanwezige vaste tentoonstelling is het zeker de moeite waard om eens een bezoekje aan het museum van de Historische Vereniging Barendrecht te brengen.

 

U bent van harte welkom op onze locatie aan de Dorpsstraat 150a in Barendrecht

Openingstijden : zaterdag 2 juni van 10.00 uur tot 12.00 uur, zaterdag 16 juni van 14.00 uur tot 16.00 uur

 

In de maanden juli en augustus is de Historische Vereniging Barendrecht gesloten, dan bezoek alleen op afspraak.

Uitbreiding museum met historische ambachten
Uitbreiding museum met historische ambachten