Nieuwsbericht

Website over geschiedenis van Barendrechtse bedrijven

Waar stond de grootste beschuitfabriek van Nederland? Waarom staat er ‘Velo’ op een grote schoorsteen aan de Oude Maas? En waar leefden de Barendrechters van toen er nog geen kantoren en fabrieken bestonden? Op die vragen geeft de educatieve website van de Historische Vereniging Barendrecht nu ook antwoord.

De website is opgezet voor scholieren en andere belangstellenden die iets willen weten over het verleden van Barendrecht. Tot nu toe werden er twee thema’s behandeld: verbindingen (wegen, stoomtram, spoorlijnen) en bestuur (burgemeesters en ambachtsheren).

‘Bedrijven’ is de titel van het derde thema dat aan de website is toegevoegd. In verschillende hoofdstukjes wordt uitgelegd hoe de inwoners van Barendrecht vroeger hun brood verdienden. Dat deden ze onder meer met het kweken van aardbeien en vlas en met het werken in de grienden. Later zorgde de veiling voor veel werkgelegenheid.

Het thema ‘Bedrijven’ behandelt ook de geschiedenis van acht Barendrechtse familiebedrijven. Zoals bakkerij Hooimeijer. Ooit was dit de grootste beschuitfabriek van Nederland. Tegenwoordig staan op de plaats van de fabriek aan de 3e Barendrechtseweg woningen. Velo was ooit een grote wasmachinefabriek. Daarvan staat de schoorsteen er nog. Het terrein van de fabriek aan de Achterzeedijk is nu een bedrijvenpark.

De verhalen over Barendrechtse bedrijven zijn voorzien van veel foto’s.

De website is samengesteld door Wim de Regt, Corrie Ratsma en Arco van der Lee en gebouwd door Pieter Dreef.

Versierde Velo vrachtwagen op 31 augustus 1934, de verjaardag van koningin Wilhelmina. (foto: collectie Historische Vereniging Barendrecht)
Versierde Velo vrachtwagen op 31 augustus 1934, de verjaardag van koningin Wilhelmina. (foto: collectie Historische Vereniging Barendrecht)