Nieuwsbericht

Zaterdag 10 september Monumentendag

Archeologie van IJsselmonde

Archeologie van IJsselmonde is dit jaar het thema van de tentoonstelling tijdens monumentendag bij de Historische Vereniging Barendrecht. Een thema met een bonte verzameling van historisch materiaal uit de prehistorie en de Romeinse tijd, materiaal dat is samengebracht in het museum van d’Ouwe School aan de Dorpsstraat 150a.

Het zijn bijzondere restanten van vondsten en vindplaatsen tussen Nieuwe Maas, Noord, Waal en Koedood. De afgelopen decennia heeft er op verschillende plaatsen op het eiland IJsselmonde archeologisch onderzoek plaatsgevonden door het Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam (Boor), de gemeentelijke archeologische dienst van Rotterdam. De oudste vondsten zijn ruim 9000 jaar (!) oud. In deze tentoonstelling wordt de bewoningsgeschiedenis van oostelijk IJsselmonde belicht aan de hand van vondsten en vindplaatsen die dateren uit de prehistorie, de Romeinse tijd en de Middeleeuwen.

HVB brengt een nieuwe Dvd uit

Tijdens monumentendag zal een nieuwe Dvd getoond worden met de titel “In en om de Carnisse en Rhoonse grienden”. Een uitgebreid verslag van de werkzaamheden over het griend en biezenwerk, met interessante opnames uit de periode na de tweede wereldoorlog. Het griend en biezenwerk kent een lange Nederlandse traditie en heeft aan het eind van de vorige eeuw een grote groei gekend en zorgde voor veel werkgelegenheid. Aan de hand van bestaande fragmenten en teksten heeft Ted Van Dongen hiervan een Dvd samengesteld en voorzien van passend geluid.

Het museum is geopend op zaterdag 10 september van 13.00 uur tot 16.00 uur en de toegang is gratis.

De tentoonstelling Archeologie van IJsselmonde is te bezichtigen op zaterdag 10, 17, 24 september en op zaterdag 1 oktober.

Archeologie van IJsselmonde
Archeologie van IJsselmonde