Nieuwsbericht

De Historische Vereniging Barendrecht op monumentendag geopend

Zoals ieder jaar is het tweede weekend van september Open Monumentendag en openen vele monumenten hun deuren voor publiek. Open Monumentendag brengt mensen bij elkaar en men krijgt daarbij informatie over het thema van deze dag.

Voor dit jaar 2022, is gekozen voor het thema “Duurzaamheid”, met als slogan “Duurzaam duurt het langst”.
De Historische Vereniging Barendrecht is op zaterdag 10 september geopend en gratis toegankelijk voor publiek. Ook zijn er, naast de expositie in D’ Ouwe School, een aantal activiteiten in Barendrecht georganiseerd. Bij de HVB expositie worden diverse objecten getoond over het duurzaam leven van “toen en nu”. Hoe ging men toen om met de telefoon, het naai-en stopwerk uit die tijd en we werden gewassen in de teil. Er staan diverse vervoermiddelen (fietsen van vroeger) die toen werden gebruikt. Ook is er een breed scala aan foto’s uit ons archief te zien. Hierbij wordt duidelijk hoe men toen toch ook al wel met duurzaamheid bezig was. Op bijgaande foto’s een impressie hiervan.

Marnix de Beer toont, op de archeologiezolder, vondsten die het dagelijks leven uit het verleden van bewoners van deze streek vertellen.

Ook zijn er een aantal particuliere buitenverblijven die hun deuren openen op Open Monumentendag. Aan de Dorpsstraat-Oost 31 bevindt zich het historische pand van de familie Molenaar. Het gebouw is aan de buitenkant rondom te bewonderen. Een beetje verscholen achter de monumentale woning ligt een bijzonder mooie oude tuin. Deze wordt door de bewoners verzorgd en onderhouden. De monumentale elementen, zoals de paarden-en koets stallen zijn nog steeds intact en onderdeel van de tuin. Rondom het pand bevindt zich een groene monumentale wereld. Het buitenverblijf heeft een keuken met sanitair. Voor de bezoekers wordt er soep geserveerd als lunch inclusief een klein assortiment broodjes. De soep bevat ingrediënten uit eigen tuin. Koffie-thee en fris is ook aanwezig. Aan de ingang van Dorpsstraat-Oost 31 staat een kraam met kalebassen uit eigen tuin. Alle inkomsten van deze dag zijn bestemd voor een goed doel. Deze keer is dat steun aan vluchtelingenwerk.

Museum/ Expositieruimte

Zaterdag 10 september van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Familie Molenaar aan de Dorpsstraat-Oost 31

Zaterdag 10 september van 10.00 uur tot 17.00 uur.