Nieuwsbericht

Film over 500-jarige Dorpskerk

Dit element gebruikt nog steeds het oude Contao 2 SRC-formaat. Heeft u de database bijgewerkt?

Bas Romeijn overhandigt het eerste exemplaar aan Arij Kammeraad

Ter gelegenheid van het jubileum van de Dorpskerk heeft de Historische Vereniging Barendrecht een film gemaakt over dit oudste monument van het dorp. De dvd is vrijdagmiddag 25 november gepresenteerd.

 

De film is gemaakt door Bas Romeijn, die een jaar lang gebeurtenissen in de kerk in beeld bracht. In beeld verschijnen dan ook concerten, de 4 mei-herdenking, een huwelijk en een kerstnachtdienst bij kaarslicht. Maar het meest verrassend zijn de bezoekjes die Romeijn mocht brengen aan plekken die normaal niet voor bezoekers toegankelijk zijn. Zo beklom hij samen met hulpkoster Henk Rienstra de toren om te filmen hoe de klok werkt. Die wordt dan ook geluid. “Goeiedag, dat is een herrie”, horen de kijkers de filmer geschrokken zeggen. Wie zich wel eens heeft afgevraagd hoe de grote kerstboom van de Dorpskerk wordt opgezet, kan in deze film zien hoe dat gebeurt.

 

Vrienden

De dvd ‘De Dorpskerk, portret van een 500-jarige’ duurt 40 minuten en kost 20 euro. Daarvan komt 10 euro ten goede aan de Stichting Vrienden van de Dorpskerk. Die brengt geld bijeen voor de instandhouding van het gebouw. “Een oud gebouw vraagt steeds meer onderhoud. Daarom hebben wij daar op deze manier iets aan willen bijdragen”, legt filmer Bas Romeijn uit. Hij overhandigde het eerste exemplaar dan ook aan Arij Kammeraad, penningmeester van de Vrienden van de Dorpskerk. Hij was blij met dit gebaar van de Historische Vereniging Barendrecht én onder de indruk van de film. “Je ziet allerlei dingen waar je als gewone bezoeker niet bij komt, zoals de zolder van de kerk”, aldus Kammeraad.

 

Waar te koop?

De dvd ‘De Dorpskerk, portret van een 500-jarige’ is te koop tijdens het Winterfeest dat zaterdag 10 december in de oude dopskern van Barendrecht wordt gehouden. Ook is de dvd te koop bij de Historische Vereniging Barendrecht en de Dorpskerk. De dvd is ook te bestellen via deze website en via www.dorpskerkbarendrecht.nl.

Ga terug