Nieuwsbericht

Open Monumentendag 2012

Dit element gebruikt nog steeds het oude Contao 2 SRC-formaat. Heeft u de database bijgewerkt?

100 jaar Watertoren

In het kader van de Open Monumentendagen, het weekend van 8 en 9 september, zijn er door de Historische Vereniging Barendrecht een aantal activiteiten gepland.

Zo is er op zaterdag 8 september een tentoonstelling in D’Ouwe School aan de Dorpsstraat 150a ingericht met het onderwerp 100 jaar Watertoren waarbij een aantal interessante objecten van door burgers te leen gegeven artikelen en spullen uit de eigen collectie tentoongesteld worden, waaronder een maquette van het oude dorp, bouwtekeningen van de Watertoren, en grondmonsters genomen bij de aanleg van de bronnen.

 

Er is een digitale fotowissellijst te zien van een serie watertorens in Nederland, deze is beschikbaar gesteld door Jan en Susanne Scharloo uit Oud-Beijerland. Door het verzamelen van kennis en informatie over watertorens is er ook op de website www.everyoneweb.com/detoren meer te zien over dit onderwerp.

Mevrouw Margo Boers, werkend onder de naam Bonney Bee, zal op Monumentendag aanwezig zijn bij de H.V.B. Zij maakt ter plekke, tegeltjes, waxinelichthoudertjes en nog een aantal artikelen met afbeeldingen van de Watertoren en de Dorpskerk. Ook hier is meer informatie beschikbaar via de website : www.bonneybee.nl.

En als laatste maar zeker niet onbelangrijk te vermelden is de presentatie van een documentaire over 100 jaar Watertoren welke wederom op zeer vakkundige wijze is samengesteld door Bas Romeijn (bekend van de dvd’s over Barendrecht).

Een documentaire die gaat over de geschiedenis van dit markante bouwwerk in de oude dorpskern. Bas Romijn dook in de archieven en verteld over de perikelen die vooraf gingen aan de bouw en start van het Gemeentelijk Waterbedrijf in de periode van 1903 tot 1912. We zien foto’s van de bouw er zijn gesprekken op locatie met onder andere Alfred Kooijman en Ton Blinde die vertellen over hun ervaringen bij het voormalige waterleidingbedrijf.

De documentaire zal op Monumentendag, zaterdag 8 september om 10.40 uur in de trouwzaal van de jarige Watertoren vertoond worden. In de Watertoren zelf zal dan steeds elk heel- en half uur de documentaire over de Watertoren te zien zijn.

U kunt de dvd binnenkort ook bestellen op deze website.

De speelduur is 17 minuten en de prijs is 8,00 euro.

 

Voor onze tentoonstelling zijn we nog op zoek naar artikelen met een afbeelding van de Watertoren of artikelen die hierop betrekking hebben. Heeft u een dergelijk object in huis en bent u bereid dit tijdelijk voor de tentoonstelling uit te lenen, neemt u dan contact op met Mevr. J.Verboom-van Geenen. Telefoon 0180 615728.

 

De openingstijden van de Historische Vereniging op zaterdag 8 september zijn van 10.00 uur tot 16.00 uur.

U bent van harte welkom in D’Ouwe School, Dorpsstraat 150/150 a, Barendrecht.

Ga terug