Nieuwsbericht

Samenwerking CBG en Nationaal Archief: één genealogie loket

Samenwerking CBG en Nationaal Archief: één genealogie loket

Vanaf 2 januari 2012 wordt de genealogische dienstverlening van het Nationaal Archief overgenomen door het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG). Klanten met vragen over de geschiedenis van personen en families kunnen daardoor bij één loket terecht: het CBG. Een belangrijke doelgroep van het Nationaal Archief, de genealogische onderzoeker, krijgt hierdoor meer gespecialiseerde begeleiding en digitale dienstverlening.

Studiezaal

De verfilmde bestanden van genealogische collecties die nu in het Nationaal Archief staan worden overgebracht naar de studiezaal van het CBG en zijn voortaan alleen daar in te zien. Voorbeelden hiervan zijn de burgerlijke stand en memories van successie van Zuid-Holland, scheepssoldijboeken van de VOC, stamboeken van KNIL-militairen, stamboeken van Oost-Indische ambtenaren en de volkstellingen van Suriname van 1811 en 1921. Voor inzage van bronnen die niet verfilmd zijn kunnen bezoekers nog terecht in de studiezaal van het NA. Ook beperkt openbare archieven blijven alleen raadpleegbaar in het Nationaal Archief, zoals bijvoorbeeld het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR).

Verhuizing

De voorbereidingen van de verhuizing vinden plaats in de eerste twee weken van december, hier kunnen bezoekers beperkte hinder van ondervinden. De verhuizing zal, in verband met de feestdagen, op 19 december plaatsvinden. Op 20 december kan de zelfbedieningscollectie al geraadpleegd worden in de studiezaal van het CBG. Vanaf 2 januari 2012 is de volledige dienstverlening overgedragen aan het CBG.

Meer informatie hierover is te lezen op de website van het Nationaal Archief: www.gahetna.nl.

Ga terug