Films over de historie van Barendrecht

Deze films zijn te koop tijdens de openingstijden van ons gebouw D’Ouwe School.

Bovendien zijn ze makkelijk te bestellen via het bestelformulier onderaan deze pagina. De bestelling wordt naar het door u opgegeven adres verzonden, gelijk met de nota.

De films zijn leverbaar op dvd ( € 5,00 per stuk) of usb-stick ( € 10,00 per stuk). De usb-stick wordt geleverd in een geschenkdoosje van ca. 10 x 4 x 1,5 cm.

Voor de kosten van verzending wordt een toeslag van € 5,00 (een of meerdere dvd's) of € 3,00 (een of meerdere usb-sticks) per bestelling in rekening gebracht worden.

Stations Barendrecht

De Dvd/video is samengesteld mede aan de hand van zeer oude filmbeelden die de geschiedenis weergeeft van de RTM-stoomtram.

Deze is in 1881 gaan rijden en de route is in beeld gebracht vanaf Rotterdam tot ver in de Hoekse Waard. In 1898 was er nog een station aan de Middeldijk, ook hiervan zijn er beelden.

Er is een interessante collage gemaakt vanaf het eerste station in Barendrecht in 1872 tot aan de officiële opening van het huidige station op 16 juni 2007.

Aan de hand van foto’s en videobeelden is een belangrijk stuk historie bewaard gebleven en ook nu, voor eenieder die belangstelling heeft in de geschiedenis van Barendrecht, beschikbaar.

Afspeelduur 37:05 minuten.

Stations Barendrecht
Stations Barendrecht

Herdenken oorlogsslachtoffers WO II

Door een goede verstandhouding tussen de Historische Vereniging en dhr. Hans Onderwater, is deze DVD tot stand gebracht.
De DVD geeft een kijkje in het herdenken van de oorlogsslacht-offers in Barendrecht. Weergegeven wordt het leggen van de gedenksteen in 2004, gevolgd door de herdenking.
In 2008 een gesprek met Okla Elmer Edgell, een overlevende van een boven Barendrecht neer geschoten vliegtuig.
Als slot een film van de herdenking 2015 bij de gedenkplaats Dorpskerk.

Lees meer

Speelduur: 39 minuten.

Herdenken oorlogsslachtoffers WO II
Herdenken oorlogsslachtoffers WO II

De Koninginnedagen van 1959 en 1960

Weet u het nog ?

Verklede schoolkinderen trokken toen in optocht  door het dorp achter de Fanfare aan en speelden spelletjes op het schoolplein.

Beleef het nu opnieuw !

De vaders van John de Cloe en Maarten van `t Hof hebben hiervan leuke filmopnamen gemaakt. Hiervan is een 10 minutenfilm samengesteld en van passend geluid voorzien. Maarten van `t Hof haalt daarbij zijn herinneringen op.

Daarmee komen deze dagen weer helemaal tot leven.

Speelduur: 10 minuten.

De Koninginnedagen van 1959 en 1960
De Koninginnedagen van 1959 en 1960

200 jaar Koningshuis

Het jaar 2013 is bijzonder. We vieren het 200 jarig bestaan van ons Koninkrijk. Bovendien is daarmee het Huis van Oranje al 200 jaar ons Koningshuis, waarin Willem Alexander aantrad als 7e vorst.

Onze Historische Vereniging viert, samen met zusterverenigingen, deze belangrijke mijlpalen in onze geschiedenis. Bij elke vereniging is er vanaf 28 september een tentoonstelling te zien over een déél van deze 200 jaar Koninkrijk. Bovendien is deze documentaire op DVD over 200 jaar Koningshuis gemaakt en te koop op de 4 verschillende tentoonstellingen.

Deze 46 minuten lange documentaire geeft aan de hand van veel historische beelden, radiotoespraken en oude filmfragmenten een prachtig overzicht van ons Koningshuis. Deze beelden en filmfragmenten zijn zo gekozen dat zij samen met het ingesproken commentaar ons een indruk geven van iedere vorst en zijn of haar regeringsperiode.

Speelduur: 46 minuten.

200 jaar Koningshuis
200 jaar Koningshuis

In de hoofdrol, Hooimeijer. Kroniek van een beschuitfabriek.

Deze lange documentaire beschrijft de veelbewogen geschiedenis van de Hooimeijer Beschuitfabrieken te Rotterdam en Barendrecht.

Aan de hand van foto`s, veel oude films en documenten uit het familiearchief, geeft de film ons een indrukwekkend beeld van het bedrijf dat vanaf 1905 tot 2003 actief was.

We zien onder andere filmbeelden van de eerste fabriek, het vervoer in het vooroorlogse Rotterdam, oude reclamefilms, fabrieksbrand, de eerste export, een door Hooimeijer gesponsorde ballontocht in 1949 en nog veel meer.

Maak kennis met het wel- en wee van het bedrijf dat bijna een eeuw heeft bestaan en van groot belang is geweest voor Barendrecht en omstreken.

Speelduur 53 min.

In de hoofdrol, Hooimeijer. Kroniek van een beschuitfabriek.
In de hoofdrol, Hooimeijer. Kroniek van een beschuitfabriek.

Boven alles uit

Als attractie bij de Westlandse tentoonstelling WEHATE in september 1949, liet men de grootste gasballon ter wereld opstijgen.

Dat werd gedaan door het echtpaar Boesman van de Haagse Ballonclub die veel hebben bijgedragen aan de Nederlandse ballonvaart.

Sponsor was de Beschuitfabriek Hooimeijer. Directeur Joost Hooimeijer was amateurfilmer en heeft met zijn 8 mm camera het toentertijd bijzondere gebeuren vastgelegd.

Een jaar nadat Nini Boesman in 1948 als eerste vrouw in Nederland haar ballonbrevet had gehaald zijn deze opnamen gemaakt.

Omdat er verder alleen jongere filmopnamen over deze pioniers bekend zijn, is dit een uniek filmdocument.

Het door ons ingesproken commentaar is gebaseerd op de krantenartikelen over deze ballonopstijging.

Speelduur: 11 minuten.

Boven alles uit
Boven alles uit

Zo beleefde BORGSTEDE de verbouwing in 1982-84

Een documentaire op basis van het filmverslag dat mevrouw N. Dekker indertijd maakte van deze voor de bewoners zeer turbulente periode. Naast de bouwwerkzaamheden maakte zij opnamen van de bewoners, de tijdelijke wisselwoningen, de kerstviering, de dagelijkse gang van zaken, de officiële ingebruikneming en de feestavond voor de bewoners. In 2011 kregen wij van haar dat materiaal en mochten deze opnamen restaureren en opnieuw monteren.

Voor deze nieuwe versie heeft zij samen met interviewer Alfred Kooijman het commentaar ingesproken.

Het resultaat is een onderhoudende film met een alleraardigste inkijk in het leven in en om Borgstede tijdens deze periode.

Speelduur 28 min.

Zo beleefde BORGSTEDE de verbouwing in 1982-84
Zo beleefde BORGSTEDE de verbouwing in 1982-84

100 jaar Watertoren

Deze documentaire van de Historische Vereniging gaat over de geschiedenis van dit markante bouwwerk en is gemaakt ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan in 2012.

Aan de hand van archiefstukken wordt er vertelt over de perikelen die voorafgingen aan de bouw en start van het gemeentelijke waterleidingbedrijf in de periode 1903 tot 1912. Tegelijkertijd zien we foto`s van de bouw en een hele reeks interessante foto`s van de toren uit de daarop volgende eeuw.

Daarna volgen op locatie gefilmde interviews van Alfred Kooijman met Barendrechters die vertellen over hoe men zonder waterleiding leefde. Oud werknemer Ton Blinde verhaalt over zijn ervaringen bij het voormalige waterleidingbedrijf. Het geheel geeft een mooie terugblik.

Speelduur 17 min.

100 jaar Watertoren
100 jaar Watertoren

Middenstand in 1963

In 2012 konden we het sinds kort teruggevonden orginele 16 mm filmmateriaal van deze rolprent laten digitaliseren. Dat leverde mooie strakke beelden op van de vele winkeltjes in het oude Barendrecht.

Wij hebben hieraan, in de vorm van ondertitels, een toelichting van Dick Mooijaart toegevoegd, zodat het duidelijk is welke winkel het is en waar die stond. Samen met een toegevoegd muziekje, is het een prettige manier geworden om terug te kijken naar het oude Barendrecht.

Speelduur 18 min.

Middenstand in 1963
Middenstand in 1963

Barendrecht viert de 10.000ste inwoner

U leest het goed, want we hebben het over de zomer van 1964. Judith den Otter zorgde toen door haar geboorte voor dat mooie getal. Het werd gevierd met cadeaus van het gemeentebestuur voor de gelukkige, beschuit met muisjes voor de kinderen op de basisschool en een ballonwedstrijd. 

De beschuiten met muisjes kwamen van Hooimeijer, die ook de ballonwedstrijd organiseerde. De Historische Vereniging is materiaal aan het verzamelen is voor een documentaire over de geschiedenis van de Hooimeijerfabriek. Tussen al het materiaal dat de familie Hooimeijer hiervoor aangedragen heeft bleek ook een leuk filmverslag van de ballonwedstrijd te zitten dat indertijd gemaakt is door de directeur Joost Hooimeijer.

Zo`n duizend kinderen trokken samen met B & W en de fanfare naar het sportpark Ziedewei om hun ballonnen op te laten. Het kleurenfilmpje hebben we gerestaureerd en op DVD gezet, waarbij het verslag van De Schakel over het gebeuren, als commentaar is ingesproken.

Speelduur 9 min.

Barendrecht viert de 10.000ste inwoner
Barendrecht viert de 10.000ste inwoner

Bevrijdingsfeesten 1960 en 1965

Het kleurenfilmpje van 8 minuten toont een uitbundig feest met een optocht van praalwagens van scholen, verenigingen en bedrijven. Iedereen, ja zelfs de watertoren doet mee.

En op het sportpark bestaat het feest uit een grote verkleedpartij met allerhande spelletjes. Leuk om te zien hoe de Barendrechters van toen een lekker feestje bouwden.

De beelden zijn opgenomen door Dr. Dros en P.J. de la Mar.

Omdat we in het fotoarchief ook foto`s van deze optocht hebben en van de wagens van de allegorische optocht uit 1965, hebben we die in een diashow gezet en aan de DVD toegevoegd.

Speelduur 15min.

Bevrijdingsfeesten 1960 en 1965
Bevrijdingsfeesten 1960 en 1965

De Dorpskerk - Portret van een 500 jarige

We worden meegenomen de toren in, maken daar kennis met het oude uurwerk en de luidklok en werpen een blik tussen kap en plafond.

De Monumentenwacht inspecteert de bouwkundige staat, terwijl binnen de kerstboomploeg, onder regie van koster Jan van den Oever, met man en macht bezig is om de grote kerstboom overeind te krijgen en te versieren. Een kerstconcert tijdens het Winterfeest volgt, waarna we op prachtig pianospel getrakteerd worden bij een Zondagskoffieconcert.

De camera is aanwezig voor een verslag van de dodenherdenking en op 5 mei volgen we een spetterende samenvatting van het Bevrijdingsconcert.

Een bruidspaar in beeld voor een sfeervol verslag van een huwelijksbevestiging.

De stemming veranderd als de grafzerken, met suggestieve muziek, in beeld komen.

Een mooi slot vormen de beelden van de Kerstnachtdienst. We zien daarbij Hans van Gelder met handen en voeten op het orgel de zang begeleiden en ondertussen iets overleggen Johan Sonneveld van de Cantorij.

Speelduur 40 min.

De dorpskerk - portret van een 500 jarige
De dorpskerk - portret van een 500 jarige

Het VELO tijdperk

Vrijwel de hele 20e eeuw heeft de VELO fabriek bestaan en haar producten via eigen winkels verkocht. Na de start in Rotterdam moesten ze, vanwege stadsuitbreiding en groei van de omzet, al snel verhuizen naar Barendrecht, waar de fabriek uitgroeide tot één van de grootste werkgevers.

Deze nieuwe documentaire is een beeldverhaal geworden over groei en bloei, over rampen als oorlog en watersnood, over aanpassingen aan andere tijden en afscheid nemen.

Aan de hand van soms honderd jaar oude foto`s van de fabriek, de winkels, braderieën, tentoonstellingen en een 80 jaar oude bedrijfsfilm ontrolt zich voor de kijker de ontwikkeling van het bedrijf door de jaren heen. Die oude film heeft een zeer goede beeldkwaliteit en is volledig in de documentaire opgenomen zodat we daardoor een prachtig beeld krijgen van het werk in een industrie uit die tijd.

Het tweede deel is een terugblik, in 2011 gefilmd in expositieruimte van de Historische Vereniging, D’ Ouwe School.

Speelduur 38min.

Beleef de agrarische historie van Barendrecht !

De Coöperatieve Tuinbouwvereniging “Barendrecht en Omstreken” vierde in maart 1940 haar 25 jarig bestaan. Hiervoor heeft men in 1939 een film gemaakt van het veilinggebeuren en de agrarische bedrijvigheid in haar verzorgingsgebied. We zien bijvoorbeeld de teelt van verschillende groenten en fruit, sorteren en verpakken hiervan en de verwerking van aardbeien.

Van deze zwart-wit film is een kopie op VHS band bewaard gebleven die wij zoveel mogelijk hebben gerestaureerd en van geluid voorzien. U hoort nu b.v. het getingel van de bel bij de spoorwegovergang aan de Gebroken Meeldijk en het geluid van de passerende stoomtrein.

Speelduur 50 min.

Een gesprek met mevrouw Jaan Jiskoot

In 1990 mocht de Historische Vereniging deze markante Barendrechtse interviewen over haar rol in de Tweede Wereldoorlog  en de contacten met de Knokploeg van verzetstrijder Johannes Post.

Het gesprek en de verfilming daarvan, vond plaats in haar huis aan de Dorpsstraat, die stond op de plek waar nu de ING bank en de Hema gevestigd zijn.

Zij laat ons ook zien waar Johannes Post sliep, onderduikers en wapens verborgen werden.

Speelduur 43 min.

Het Barendrecht van 1957

Gemaakt vanaf een kopie van een verloren gegane stomme zwart-wit film die in 1957 was vervaardigd in opdracht van de Barendrechtse Fanfare.

Het gaf een mooie indruk van het leven in het Barendrecht van toen. Heel veel verenigingen, bedrijven, bekende en onbekende Barendrechters zijn toen gefilmd. Hij sluit af met een grote optocht onder begeleiding van de Fanfare. De film was doordoor een feest van herkenning en zal dat nu, voor de oudere Barendrechters nog steeds zijn.

De beelden zijn in 2010 gerestaureerd en van geluid voorzien met o.a. commentaar van Maaike Berkman.

Speelduur 45 min.

Op school in de “Ouwe Groen”

Een zwart-wit smalfilm die omstreeks 1955 gefilmd is door C. van Boven, onderwijzer op deze school met onder andere beelden van klassen, de omgeving, werk de VGLO afdeling, meester Tinke en meester den Hollander.

In 2010 gedigitaliseerd, bewerkt en op DVD gezet. Het is daarbij van commentaar voorzien door meester M.D. Jansen ( toen 88 ), één van de leerkrachten die in 1955 gefilmd zijn.

Speelduur 12 min.

Het “Oude Dorp” van toen naar Beschermd dorpsgezicht

Een film, vervaardigd ter gelegenheid van de toekenning van de status “Beschermd Dorpsgezicht” aan de oude kern van Barendrecht in december 2009.

Het toont met behulp van kaarten de groei van de kern en laat in een serie beeldwisselingen van oude en nieuwe opnamen de veranderingen zien die zijn opgetreden.

Daardoor wordt het ook duidelijk dat de beschermde status niet voor niets is ingesteld.

Speelduur 8 min.

Verhaal van de teruggevonden dijk

Deze film is in juni 2010 gemaakt, naar aanleiding van de onthulling van het kunstobject “Teruggevonden dijk” van ontwerper Ferdinant Sikken.

Het is een verhaal over de opgravingen die voorafgingen aan de aanleg van Carnisselande en de vondsten die daarbij zijn gedaan. De verteller is archeoloog Jurrien Moree.

Verder werken de kinderen mee van de Dr. Schaepmanschool met hulp van scoutinggroep Fridjof Nansen.

Speelduur 16 min.

De geschiedenis van de Post in Barendrecht

Deze DVD is een documentaire van Postkoets tot desluiting van het laatste Postkantoor aan de Binnenlandsebaan.

Het geheel is gebaseerd op filmmateriaal, afbeeldingen en vele foto’s van Joop Wiekeraad.

Tevens veel gegevens van uit ons eigen archief en interviews met nabestaanden.

Speelduur 49 minuten.

Barendrecht 70 jaar bevrijding

Op de DVD wordt een impressie weergegeven van verschillende activiteiten en wisseling van de weersomstandigheden.

Tevens worden herinneringen verteld door Jhr. Dr. P.A.C. Beelaerts van Blokland en delen van de expositie weer gegeven.

Speelduur 21 minuten.

Monumenten van Barendrecht

Met deze film op DVD maak je kennis met de verschillende meer bekende monumenten zoals een stuk van de Barendrechtse brug als minder bekende zoals het inlaatsluisje ook zijn oudere gebouwen en plaatsen in Barendrecht te zien, waarbij een ingesproken tekst op de verschillende onderwerpen de toelichting geeft.

Speelduur 41 minuten.

Vervlogen tijden van Barendrecht

Een DVD in 2017 samengesteld uit film-/ fotomateriaal van de vereniging, over Barendrechtse historische plekken vanaf de 15e eeuw tot 1967. Met deze film kun je herinneringen ophalen en een stuk geschiedenis zien van oud Barendrecht.

Speelduur 62 minuten.

In en om de Rhoonse- en Carnisse grienden in 1980

Met deze film, gemaakt door A.W. Kramer van het recreatieschap “Oude Maas”.

Met de film kun je genieten van de mooie natuur in de Grienden en wordt ook weergegeven het vele, vaak handmatige werk, wat moest worden verricht om in die tijd deze Grienden in stand te houden.

Speelduur 35 minuten.

Rondrit langs projecten in “Carnisselande”

De DVD is samengesteld aan de hand van een reeks films die zijn opgenomen door Arie en Annie Plooster tijdens de ontwikkeling van dit gebied in 1999.

De DVD is duidelijk een aanvulling op historische gegevens van Barendrecht.

Speelduur 17 minuten.

Brandweer 1967

Overdracht van materieel, demonstraties en Jeugdbrandweer.

Met commentaar door Arend Onnink en Leo van Wijk.

Speelduur 15 minuten.

Geschiedenis van de Barendrechtse brug

De DVD is samengesteld uit korte delen uit bestaande filmfragmenten, foto’s en documenten. Veel uit eigen archief waarbij de bouw, de geschiedenis en de sloop van de brug wordt weergegeven.

Speelduur 14 minuten.

Boerderijen deel 1

De film is gemaakt in 2001 door de heer P. Groenenboom. van boerderijen rond Barendrecht, Ridderkerk, Rhoon en Poortugaal

Over de betreffende boerderijen geeft hij tevens uitvoerig toelichting op het verleden hiervan.

Speelduur 54 minuten.

Boerderijen deel 2

Evenals deel 1 is ook deze film van boerderijen in 2001 gemaakt door de heer P. Groenenboom en aan de vereniging beschikbaar gesteld.

In deze film worden van veel boerderijen van het voormalige Carnisse, Smitshoek, Essendijk, Achterzeedijk en Koedood met hun geschiedenis weergegeven.

Speelduur 47 minuten.

Bestelformulier

Artikel*

De films zijn leverbaar op dvd ( € 5,00 per stuk) of usb-stick ( € 10,00 per stuk).

Gewenst formaat*

 

Uw gegevens:

Aanhef

Voor de kosten van verzending wordt een toeslag van € 5,00 (een of meerdere dvd's) of € 3,00 (een of meerdere usb-sticks) per bestelling in rekening gebracht.