Nieuwsarchief

2014

De Watertoren op RTV Rijnmond

Watertoren en dorpkerk Barendrecht. Collectie: Historische Vereniging Barendrecht

Woensdag jl. mocht Arco van der Lee bij RTV Rijnmond iets vertellen over de Watertoren. Er staan een verhaal, wat foto's en een geluidsfragment op de website van RTV Rijnmond.

Lees meer...

Geslaagde kerstmarkt

Geslaagde kerstmarkt bij WinterFeest 2014

Zoals ieder jaar was ook deze keer de Historische Vereniging geopend tijdens het KerstFeest in het “Oude Dorp” in Barendrecht. Mede door de inzet van onze vrijwilligers is het een groot succes geworden en kunnen we terugkijken op een succesvolle dag met een groot aantal bezoekers.

Lees meer...

HVB en het WinterFeest

In verband met de voorbereidingen en de inrichting van de Winter-Kerstmarkt op zaterdag 13 december, is de Historische Vereniging Barendrecht gesloten vanaf 29 november.</p><p>Zoals ieder jaar is het museum geopend tijdens het WinterFeest van zaterdag 13 december in de oude dorpskern van Barendrecht.

Lees meer...

Barendrechtse Brug op Radio Rijnmond

Barendrechtse Brug op Radio Rijnmond

Radio Rijnmond besteedde op woensdag 5 november in het programma 'Middag aan de Maas' aandacht aan de Barendrechtse Brug. De redactie had het onderwerp gevonden op de educatieve website van de Historische Vereniging Barendrecht en zocht daarop contact met het bestuur.

Lees meer...

Nog twee weken PTT-tentoonstelling

PTT tentoonstelling

In het museum van D’Ouwe School aan de Dorpsstraat 150a is de PTT-tentoonstelling nog twee weken te bezichtigen.

Het betreft een groot aantal interessante objecten en historische stukken die allen betrekking hebben op activiteiten van de PTT, van een ongeldigheidsstempel, een plakbandbevochtiger tot diverse attributen uit het voormalige PTT-kantoor.

Lees meer...

Fotoboek "Barendrecht, veranderingen in de 20ste eeuw" aangeboden aan Burgemeester Jan van Belzen

Hans Verschoor (r) en Leo van Wijk (l) bieden een exemplaar van het fotoboek "Barendrecht, veranderingen in de 20ste eeuw" aan aan Burgemeester Jan van Belzen

Op vrijdag 17 oktober hebben de heren Hans Verschoor en Leo van Wijk een exemplaar van het fotoboek "Barendrecht, veranderingen in de 20ste eeuw" aangeboden aan Burgemeester Jan van Belzen.

Het boek is door Hans en Leo, leden van de Historische Vereniging Barendrecht, samengesteld met meer dan 200 foto’s.

Lees meer...

Tentoonstelling PTT

Tentoonstelling PTT

Na de succesvolle bezoeken aan "Op Reis" is er bij de Historische Vereniging Barendrecht in het museum van D’Ouwe School aan de Dorpsstraat 150a nu een tentoonstelling te bezichtigen van objecten en historische stukken die allen betrekking hebben op activiteiten van de PTT.

Lees meer...

Tentoonstelling “Op Reis “ nog te bezichtigen op zaterdag 4 oktober

De Historische Vereniging Barendrecht kan terug kijken op een succesvolle tentoonstelling “Op Reis” in het museum van D’ Ouwe School aan de Dorpsstraat 150a.

Aanstaande zaterdag 4 oktober is de laatste kans om de tentoonstelling te bezichtigen. Het museum is dan geopend van 14.00 uur tot 16.00 uur.

Lees meer...

Fotoboek Barendrecht, veranderingen in de 20ste eeuw

Bij Uitgeverij Deboektant Klaaswaal verschijnt op zaterdag 11 oktober a.s. het fotoboek getiteld ‘Barendrecht, veranderingen in de 20ste eeuw’. Het boek met meer dan 200 foto’s werd samengesteld door twee leden van de Historische Vereniging Barendrecht te weten Hans Verschoor en Leo van Wijk.

Als onderwerp werd gekozen voor de veranderingen die het dorp door de jaren heen heeft ondergaan. Veranderingen, die zeker voor Barendrecht niet gering waren.

Lees meer...

Tentoonstelling "Op Reis" wegens succes verlengd tot zaterdag 4 oktober

Maquette van het NS-station van Barendrecht

Tijdens de Open Monumentendag was het een gezellige drukte bij tentoonstelling “Op Reis” in het museum van de Historische Vereniging Barendrecht. Zowel buiten als binnen in D’Ouwe School aan de Dorpsstraat 150a was een bonte verzameling objecten tentoongesteld met als blikvangers de antieke auto’s, beschikbaar gesteld door Dhr. Theo Vogelaar, Dhr. Jeroen Kooy en Dhr. Cees Schaap, evenals de maquette van het oude NS-station, beschikbaar gesteld door Dhr. Ewout Blinde trokken grote aantallen bezoekers.

Lees meer...

Monumentendag bij de Historische Vereniging Barendrecht

“Op reis” is dit jaar de rode draad die door het evenement Open Monumentendag op zaterdag 13 september in Barendrecht zal lopen.

Een prachtig thema dat een bonte verzameling van historisch materiaal met elkaar verbindt. Materiaal samengebracht in D’ Ouwe School aan de Dorpsstraat 150a.

Lees meer...

Prijsvraag in de etalage van de Historische Vereniging Barendrecht

In de etalage van de Historische Vereniging Barendrecht aan de Middenbaan op de hoek naast de ingang van de ING bank is een prijsvraag ingericht.

Er zijn 10 gezegdes, spreekwoorden uitgebeeld die gerelateerd zijn aan “tijd”. De attributen zijn genummerd en bij ieder nummer past een gezegde of spreekwoord.

Lees meer...

Historische Vereniging Barendrecht druk bezocht tijdens het ZomerFeest

Ad den Otter geeft uitleg en demonstratie over vlasverwerking

Er was bijzonder veel belangstelling voor Ad den Otter die uitleg en demonstratie gaf over vlasverwerking. Hierbij maakte hij gebruik van antieke gereedschappen zoals de repel, de braker, de zwingel en als laatste bewerking de hekel.

Voor de jonge bezoekers veelal een leerzame uiteenzetting hoe een en ander vroeger in zijn werk ging, voor de oudere bezoekers meer een moment van herkenning.

Lees meer...

Kerstballen op ZomerFeest

Kunstenares Margo Boers (Bonney Bee) en voorzitter Jannie Schaap

Kunstenares Margo Boers (Bonney Bee) heeft zaterdag tijdens het ZomerFeest een nieuwe serie Barendrechtse kerstballen gepresenteerd.

De eerste set is aangeboden aan de Historische Vereniging Barendrecht. Voorzitter Jannie Schaap was erg onder de indruk van het resultaat.

Lees meer...

Barendrechtse Erepenning voor mevrouw Corrie Ratsma

mevrouw Corrie Ratsma een Barendrechtse Erepenning uit handen van burgemeester Van Belzen

Op vrijdag 20 juni ontving mevrouw Corrie Ratsma een Barendrechtse Erepenning uit handen van burgemeester Van Belzen.

Mevrouw Ratsma kreeg de gemeentelijke onderscheiding opgespeld voor haar vrijwillige inzet voor de Historische Vereniging Barendrecht, haar betrokkenheid bij 'Het Elastisch Perspectief' (het kunstenplan voor Carnisselande) en haar inspanningen voor het project 'Cultuur Baanbrekend'.

Lees meer...

Partner op ZomerFeest

Tafel gedekt met oude serviezen

Ook de Historische Vereniging Barendrecht (HVB) opent weer haar deuren tijdens het ZomerFeest van zaterdag 28 juni in de Oude Dorpskern van Barendrecht. De openingstijden op deze feestelijke dag zijn van 11.00 tot 17.00 uur.

De HVB is zoals gebruikelijk een partner in de feestelijkheden met diverse activiteiten zowel binnen als buiten d’ Ouwe School aan de Dorpsstraat 150/150a.

Lees meer...

Oudhollandse wandtegels

Oudhollandse wandtegels

De Historische Vereniging Barendrecht (HVB) heeft een grote hoeveelheid interessante bodemvondsten in haar collectie. Uit verschillende tijdperken zijn (fragmenten van) voorwerpen in de bodem gevonden, die duiden op bewoning en/of gebruik van het land. Vooral cultuur-historisch interessant.

Lees meer...

Taxatiemiddag een groot succes

Taxatiemiddag een groot succes

De kunst en antiek taxatiemiddag in het museum van de Historische Vereniging Barendrecht op vrijdagmiddag 2 mei jl. heeft een enorm aantal bezoekers en belangstellenden getrokken.

In de nostalgische museumruimte stonden er al vanaf het begin van de middag lange rijen wachtenden met kunstvoorwerpen, juwelen, zilver, schilderijen en diverse objecten om deze geheel kosteloos en vrijblijvend te laten taxeren.

Lees meer...

Geopend tijdens de Koningsdag

Antieke spiritusbrander

Dit jaar is het museum van de Historische Vereniging Barendrecht geopend tijdens de viering van Koningsdag op zaterdag 26 april. D’Ouwe School aan de Dorpsstraat 150-150a is dan van 10.00 tot 13.00 uur geopend.

Lees meer...

Kunst en antiek taxatiemiddag

Vrijdagmidag 2 mei a.s. is er een taxatiemiddag voor kunst en antiek in het museum van de Historische Vereniging Barendrecht.

Lees meer...

Barendrecht, veranderingen in de 20e eeuw

Barendrecht, veranderingen in de 20e eeuw (voorkant, achterkant)

In het najaar van 2014 komt er een boek uit getiteld: BARENDRECHT, veranderingen in de 20e eeuw.

Het wordt een boek met foto's van Barendrecht in verschillende tijdvakken. Inspiratie is opgedaan uit oudere foto's van onze Historische Vereniging Barendrecht.

Lees meer...

Gewijzigde openingstijden

Vanaf zaterdag 15 maart zijn de openingstijden van de Historische Vereniging Barendrecht gewijzigd.

Lees meer...

Gezellige drukte tijdens de tentoonstelling marine modelschepen

Hans Vollebregt gaf aan een de bezoekers tekst en uitleg over de model marineschepen

Zaterdag 8 maart was het gezellig druk bij de Historische Vereniging Barendrecht tijdens de bijzondere en unieke tentoonstelling van model marine schepen.

Lees meer...

Tentoonstelling marine modelschepen

Tentoonstelling marine modelschepen

Zaterdag 8 maart wordt er bij de Historische Vereniging Barendrecht een bijzondere en unieke tentoonstelling van model marine schepen ingericht.

Lees meer...

Stapelloop van de SS Rotterdam

Stapelloop van de SS Rotterdam

De Barendrechtse beschuitfabrikant J. Hooimeijer heeft in 1958 vanaf de publiekstribune op de RDM werf, de stapelloop van de SS Rotterdam gefilmd. Dat 5 minuten filmpje in 8mm formaat heeft Bas Romeijn voor de Historische Vereniging Barendrecht zo goed mogelijk opgeknapt en op Youtube gezet, zodat het voor iedere belangstellende te zien is.

Lees meer...