Nieuwsarchief

2012

Veiling-dvd loopt goed op GreensParade!

Verkoop Veling-dvd tijdens de GreensParade

Ook de Historische Vereniging Barendrecht was zaterdag vertegenwoordigd op het festival GreensParade, op het veilingterrein. Er was veel belangstelling voor de dvd's. Op de foto wordt het laatste exemplaar van de dvd over de veiling verkocht.

Lees meer...

Gewijzigde openingstijden

Met ingang van 15 september 2012 gelden er gewijzigde openingstijden bij de Historische Vereniging Barendrecht.

Lees meer...

Open Monumentendag 2012

100 jaar Watertoren

In het kader van de Open Monumentendagen, het weekend van 8 en 9 september, zijn er door de Historische Vereniging Barendrecht een aantal activiteiten gepland.

Zo is er op zaterdag 8 september een tentoonstelling in D’Ouwe School aan de Dorpsstraat 150a ingericht met het onderwerp 100 jaar Watertoren waarbij een aantal interessante objecten van door burgers te leen gegeven artikelen en spullen uit de eigen collectie tentoongesteld worden, waaronder een maquette van het oude dorp, bouwtekeningen van de Watertoren, en grondmonsters genomen bij de aanleg van de bronnen.

Lees meer...

Zaterdag 30 juni ZomerFeest in Barendrecht

Zaterdag 30 juni ZomerFeest in Barendrecht

In de Oude Dorpskern van Barendrecht vindt zaterdag 30 juni het ZomerFeest plaats. Het feest is de afgelopen jaren een traditie geworden aan de vooravond van de zomervakantie.

 

Het feest wordt van 11.00 tot 17.00 uur gehouden in de Dorpsstraat en op het Doormanplein. De optredens op het Doormanplein gaan door tot 20.30 uur.

Lees meer...

Tentoonstelling van schoolkaarten

Wandplaat Statendam

In het museum van de Historische Vereniging Barendrecht is een tentoonstelling ingericht van zogenoemde oprolbare schoolkaarten.

Een dertigtal kaarten uit het depot van de vereniging zijn in chronologische volgorde bijeengebracht en is zo een verzameling van diverse onderwerpen uit de vaderlandse geschiedenis en aardrijkskunde geworden.

Lees meer...

Barendrecht viert de 10.000ste inwoner

Barendrecht viert de 10.000ste inwoner

U leest het goed , want we hebben het over de zomer van 1964. Judith den Otter zorgde toen door haar geboorte voor dat mooie getal. Het werd gevierd met cadeaus van het gemeentebestuur voor de gelukkige, beschuit met muisjes voor de kinderen op de basisschool en een ballonwedstrijd.

Lees meer...

Uitbreiding museum

Uitbreiding museum met historische ambachten

Binnen het museum van de Historische Vereniging Barendrecht heeft een belangrijke en leerzame verandering plaatsgevonden.

Vrijwilligers uit de werkplaats hebben een aantal bijzondere antieke attributen van oude ambachten opgesteld en geven hierdoor helder inzicht in de diverse manieren van arbeid zoals deze in het verleden verricht werden.

Lees meer...

Barendrecht: de ruimtelijke ontwikkeling van dijkdorp tot centrum van IJsselmonde

Barendrecht: de ruimtelijke ontwikkeling van dijkdorp tot centrum van IJsselmonde

Dit is de titel van het nieuwe boek, waarin de unieke stedenbouwkundige geschiedenis van Barendrecht in woord en beeld wordt gepresenteerd. Vanaf de vorming van het landschap en de inpolderingen tot en met de laatste uitbreidingswijken.

Lees meer...

Tentoonstelling lingerie en ondergoed

Lingerie en ondergoed in D'Ouwe School

In D'Ouwe School is een tentoonstelling ingericht van ouderwetse lingerie en ondergoed. De tentoongestelde stukken zijn uit de eigen collectie en door Nel den Otter en Joset Verboom op ludieke wijze opgesteld.

Lees meer...

Filmvoorstellingen in D'Ouwe School

De Dorpskerk: Portret van een 500 jarige

De Dorpskerk - Portret van een 500 jarige

Op zaterdag 5 mei zal de Historische Vereniging Barendrecht een reeks voorstellingen geven van haar film ten bate van de jarige Dorpskerk.

Vanaf 10.00 tot en met 14.00 uur zal steeds op het hele uur de 40 minuten durende film worden gestart.

Lees meer...

HVB behulpzaam bij samenstelling van jubileumboek ´Vijf eeuwen Dorpskerk´

Dorpskerk 500 jaar

Over de lange geschiedenis van Barendrecht is veel bekend en in woord en beeld vastgelegd. Dat is voor een belangrijk deel mede te danken aan de speurzin van medewerk(st)ers van de Historische Vereniging Barendrecht, niet voor niets gesierd met de bijnaam ´het geheugen van Barendrecht´.

Lees meer...

Algemene ledenvergadering

Maatschappij van Weldadigheid

Dinsdag 15 mei om 19:30u begint onze algemene ledenvergadering in gebouw D’Ouwe school.

Naast de gebruikelijke huishoudelijke zaken m.b.t. onze vereniging willen wij met u het beleidsplan bespreken voor de komende jaren.

Na een korte pauze zal de heer Frans van Heest een lezing verzorgen over het wel en wee van de Maatschappij van Weldadigheid.

Lees meer...

DVD Bevrijdingsfeesten 1960 en 1965

DVD Bevrijdingsfeesten 1960 en 1965

In de weken van Koninginnedag en 5 mei zendt LOCOM bevrijdingsfilmpjes uit, gemaakt in 1960 en 1965.

Een DVD met deze filmpjes en een collectie foto's uit het fotoarchief is nu te koop

Lees meer...

Tentoonstelling over Dorpskerk

Tentoonstelling over Dorpskerk in De Ontmoeting

De Historische Vereniging Barendrecht heeft in zaal De Ontmoeting een tentoonstelling geplaatst over de geschiedenis van de Dorpskerk. Op enkele panelen zijn documenten, knipsels en foto's over de kerk te zien. Ook staan hier voorwerpen, zoals collectebussen en een kussentje. In een vitrine is een model van de kerk en een aantal bijbels te zien.

Lees meer...

HVB films op LOCOM TV

HVB films op LOCOM TV

De positieve reacties op de al eerder uitgezonden filmpjes van de Historische Vereniging Barendrecht waren voor Locom TV en de HVB aanleiding om meer filmmateriaal uit de collectie van de vereniging op de zender te programmeren.

Daardoor kunnen nu ook ouderen zonder DVD speler, of jongeren die niet zo snel bij de Historische Vereniging binnen lopen, toch kennis nemen van een deel van het werk van de HVB.

Lees meer...

Tentoonstelling van de schilderijen van U.A. van Heijkoop een succes

Schilderij UA van Heijkoop - Boerderij Leeuwenburg

Als Historische Verenging Barendrecht hebben we een goede periode gehad de laatste weken, met de unieke tentoonstelling van schilderijen van de Barendrechtse schilder U.A. van Heijkoop.

 

Mede door de inzet van onze voorzitter D. Mooijaart zijn heel veel schilderijen in bruikleen afgegeven. Hierdoor is er een goed overzicht geweest van het oeuvre van de heer Van Heijkoop.

Lees meer...

Doop-, trouw- en begraafgegevens online in te zien

De doop-, trouw- en begraafgegevens over de periode 1600 - 1800 van de kerk zijn behalve op een kaartsysteem ook overgebracht in een computerprogramma. Vooral dit laatste vereenvoudigt het zoeken naar personen, gezinnen en opeenvolgende generaties. Bezoekers aan ons archief kunnen hiervan gebruik maken, maar het is nu ook hier in te zien.

Lees meer...

Dorpskerk DVD op LOKOM TV

DVD “De Dorpskerk, portret van een 500 jarige”

In de periode van woensdag 11 januari tot en met 31 januari zal een trailer van de DVD "De Dorpskerk, portret van een 500 jarige" worden uitgezonden op LOKOM TV. Daardoor kunt u al vóór de aanschaf een indruk kan krijgen van deze mooie en 40 minuten durende jubileumfilm.

Lees meer...