Nieuwsarchief

2015

Tijdens de feestdagen zijn de gewijzigde openingstijden: dinsdag 15 december geopend, dinsdag 22 december gesloten, dinsdag 29 december gesloten, op zaterdag 2 januari afdeling Archieven en Genealogie geopend, dinsdag 5 januari gesloten, dinsdag 12 januari weer geopend.

Het bestuur en de vrijwilligers van de Historische Vereniging Barendrecht wensen u een voorspoedig en vooral gezond 2016.

Gepubliceerd op

Twee zaterdagen foto- en filmvoorstellingen in het museum van de Historische Vereniging Barendrecht

Kunt u het zich nog herinneren? In de jaren 1960 van de vorige eeuw was het station van Barendrecht gelegen op het eind van de Wilhelminastraat langs de Stationsweg. Het was in die jaren 60 dé treinverbinding richting Rotterdam en richting Dordrecht. Een foto van dit station, bijna op ware grootte, is de komende twee weken te zien bij de Historische Vereniging Barendrecht. 

Gepubliceerd op

De Puinweg
De Puinweg

Enige weken geleden kreeg de Historische Vereniging bezoek van Dennis Smit. Dennis is een Barendrechtse sololiedzanger en begeleidt zichzelf op gitaar.

Op deze middag heeft hij het lied 'Mijn Dorp' gezongen voor de aanwezigen. Het is een lied met tekst vol van nostalgie over Barendrecht.

Gepubliceerd op

In het museum van de Historische Vereniging Barendrecht is van 13 juni tot en met 4 juli weer een bijzondere expositie te zien.

Er is een verzameling van oud en antiek blikken speelgoed uit de vijftig en zestiger jaren van de vorige eeuw van Dhr. Ger van Dongen, een fervent verzamelaar hiervan, te bezichtigen.

Gepubliceerd op

Expositie van "Blikvangers"
Expositie van "Blikvangers"

In verband met de voorbereidingen van de expositie "Oud en antiek blikken speelgoed" is de Historische Vereniging Barendrecht op zaterdag 6 juni gesloten.

Vanaf 13 juni tot en met 4 juli  is deze expositie op de zaterdagen geopend van 14.00 uur tot 16.00 uur. 

Tijdens het Zomerfeest, op zaterdag 27 juni, is de Historische Vereniging Barendrecht geopend van 12.00 uur tot 17.00 uur.

In juli en augustus is de Historische Vereniging Barendrecht gesloten.

Gepubliceerd op

In D’Ouwe School is vanaf 5 mei een expositie te bezichtigen over de viering van de Bevrijding van Nederland in 1945. Aan de hand van een selectie foto’s, prenten, documenten en voorwerpen wordt een beeld geschetst van het begin en het einde van de oorlog in Nederland en in het bijzonder in Barendrecht.

Gepubliceerd op

Intocht 12 mei 1945
Intocht 12 mei 1945

Na de officiële opening van de expositie “Met de moed der hoop” op zaterdag 7 maart jl. door wethouder D. Vermaat sprak hij de aanwezigen toe: “De Holocaust is de zwartste bladzijde uit de geschiedenis van de wereld, de vernietiging van Joden gebeurde doordacht en industrieel, deze geschiedenis moet verteld blijven worden zodat wij niet vergeten, de nieuwe generatie heeft vaak geen besef van wat er is gebeurd, dus is het van groot belang via deze expositie de herinnering aan deze geschiedenis in stand te houden, dit mag nooit meer gebeuren”.

Gepubliceerd op

Nog drie weken expositie "Met de moed der hoop"
Nog drie weken expositie "Met de moed der hoop"

De expositie "Met de moed der hoop" is op zaterdag 7 maart officieel geopend door wethouder dhr. D. Vermaat. Na de introductie door onze voorzitter Janny Schaap gaf zij het woord aan dhr. Vermaat. "De Holocaust de zwartste bladzijde uit de geschiedenis van de wereld", zo noemde Vermaat de Jodenvervolging.

Gepubliceerd op

Wethouder D. Vermaat opende de expositie met de onthulling van een paneel met een tekst van Eli Wessels
Wethouder D. Vermaat opende de expositie met de onthulling van een paneel met een tekst van Eli Wessels

In het museum van de Historische Vereniging Barendrecht is van 7 maart t/m 18 april een bijzondere expositie te zien. ”Met de moed der hoop” vertelt hoe Dov Nasch in de Tweede Wereldoorlog het kamp Auschwitz-Birkenau als door een wonder overleefde.

Op zaterdag 7 maart om 11.00 uur zal de expositie door wethouder D. Vermaat officieel geopend worden. De expositie is dan tot 16.00 uur geopend.

Gepubliceerd op

Dov Nasch met zoon en kleindochter
Dov Nasch met zoon en kleindochter

Aan de zoekplaatjes schoolfoto is een nieuwe toegevoegd, de Da Costa kleuterschool 1951-1952.

Deze eerste kleuterschool in Barendrecht was gevestigd in de consistorie van de Bethelkerk. Het was toen nog de enige kleuterschool in Barendrecht.

Wie helpt ons aan de namen van de generatie die nu rond de 70 jaar is?

Gepubliceerd op

Kleuterschool Da Costa 1951-1952
Kleuterschool Da Costa 1951-1952

De nieuwe tentoonstelling van de Historische Vereniging Barendrecht was zaterdag 24 januari voor het eerst te zien. Bezoekers konden antieke geluidsdragers eens van dichtbij bekijken. Uit de collectie van de HVB zijn radio’s, pick-ups en bandrecorders te zien waaronder ook nog een werkende pathefoon en een originele Velo-radio.

Gepubliceerd op

Kijken naar oude radio’s
Kijken naar oude radio’s

In het museum van de Historische Vereniging Barendrecht is de komende weken een tentoonstelling te bezichtigen van oude en antieke geluidsdragers. Uit de collectie van de HVB zijn o.a. radio’s, pick-ups en bandrecorders te zien waaronder ook nog een werkende pathefoon en een originele Velo-radio.

Gepubliceerd op

Er zit "muziek" in de Historische Vereniging Barendrecht
Er zit "muziek" in de Historische Vereniging Barendrecht