Nieuwsarchief

2021

“Van verleden naar heden…RTM-stoomtram tot en met derde station”, een nieuwe Dvd over Barendrechtse historie.

De Dvd/video is samengesteld mede aan de hand van zeer oude filmbeelden die de geschiedenis weergeeft van de RTM-stoomtram. Deze is in 1881 gaan rijden en de route is in beeld gebracht vanaf Rotterdam tot ver in de Hoekse Waard. In 1898 was er nog een station aan de Middeldijk, ook hiervan zijn er beelden. Er is een interessante collage gemaakt vanaf het eerste station in Barendrecht in 1872 tot aan de officiële opening van het huidige station op 16 juni 2007. Aan de hand van foto’s en videobeelden is een belangrijk stuk historie bewaard gebleven en ook nu, voor eenieder die belangstelling heeft in de geschiedenis van Barendrecht, beschikbaar.

De dvd kan besteld worden via het bestelformulier.

Gepubliceerd op

Dvd Stations Barendrecht
Dvd Stations Barendrecht

Onder grote belangstelling en in het bijzijn van genodigden is in het Gemeentehuis van Barendrecht op 16 oktober de Rolfroute Barendrecht officieel geopend. Bij deze opening waren aanwezig Commissaris der Koning, de heer Jaap Smit, de waarnemend burgemeester van Barendrecht de heer Govert Veldhuyzen, de burgemeester van Albrandswaard mevr. Jolanda de Witte, oud-burgemeester Jan van Belzen, de wethouders de heer Arnoud Proost en mevrouw Mieke van Ginkel, de algemeen directeur van de Rabobank de heer René Kerstens en de directeur van het Gemeente Archief Rotterdam mevrouw Jantje Steenhuis. De muzikale omlijsting werd verzorgd door de leerlingen van het Thorbecke Lyceum. Zij dansten op de Ouverture van de Rolf musical en daarvan zong Lotte van de Meer het lied “IJsselmonde”. De gasten werden deze ochtend rond kwart over tien ontvangen met koffie/thee en petit fours.

Gepubliceerd op

Op maandag 2 augustus ontvingen wij het droevige bericht van het overlijden van Dhr. Ad den Otter.

Ad overleed na een lange periode van afnemende gezondheid, waardoor hij met het vrijwilligerswerk bij de HVB moest gaan minderen, na vele jaren een zeer gewaardeerde vrijwilliger geweest te zijn bij de Historische Vereniging.

Gepubliceerd op

Ad den Otter
Ad den Otter

In het bijzijn van wethouder Arnoud Proos (SGP-CU) en een aantal genodigden is vandaag, 22 juni 2021, is het eerst bord van de Rolf Route geplaatst. Aan de ingang van de Dorpsstraat tegenover gebouw Heuvelsteyn bij de ingang van de Singel. Het is het begin van de route die door en rondom Barendrecht gaat. De officiële opening staat gepland voor september van dit jaar. Op bijgaande foto’s een impressie van deze ochtend.

Gepubliceerd op

“Het geheugen van Barendrecht” is voor de dvd-collectie van de HVB van toepassing maar in het bijzonder voor de dvd die onlangs beschikbaar is gekomen. Een film, samengesteld door de werkgroep film-en foto in samenwerking met Hans Onderwater MBE. Een film met unieke beelden van dodenherdenking en kranslegging op 4 mei in Barendrecht. Compleet gemaakt met filmfragmenten van Okla Edger Ellmer, het graf van Jack Dawson Green en aangevuld met de plaatsing van de gedenksteen aan de Dorpsstraat.

Gepubliceerd op

4 mei herdenkingen in Barendrecht (foto Peter Groenveld)
4 mei herdenkingen in Barendrecht (foto Peter Groenveld)