Nieuwsarchief

2022

Op zaterdag 10 december is er in de Oude Dorpskern van Barendrecht weer WinterFeest georganiseerd. De activiteiten in de Dorpskerk, in het museum van de Historische Vereniging Barendrecht en op het terrein eromheen, gingen op deze dag om 14:00 uur van start en duurden tot 20:00 uur. De Historische Vereniging Barendrecht was op deze dag geopend en gratis toegankelijk voor publiek.

Gepubliceerd op

Elke eerste zaterdag van de maand is de afdeling 'Archieven en Genealogie' van de Historische Vereniging Barendrecht geopend. Zaterdag 3 december a.s. kunt u weer terecht met uw vragen over stamboomonderzoek, gegevens en foto's van Barendrechtse familieleden, foto's van oud Barendrecht of over de geschiedenis van Barendrecht. Tussen 10.00 - 13.00 uur bent u van harte welkom bij D' Ouwe School, Dorpsstraat 150, achter de watertoren.

Gepubliceerd op

Oproep aan de oud-bewoners van de Zeeheldenwijk

Bent u net als wij, Giel Kooiman, Dicky Tol en Roelof Roomer geboren en getogen in de Zeeheldenwijk? Dan zijn wij op zoek naar u en hebben uw hulp nodig bij onze zoektocht naar foto’s, film, belevenissen en materiaal uit de periode 1950 tot 1970.

We organiseren een tentoonstelling en reünie over de De Ruyterstraat, Trompstraat, Evertsenstraat en de Piet Heinstraat. Dit in samenwerking met “De Schakel” correspondent Arco van der Lee en woningbouwvereniging Patrimonium.

Gepubliceerd op

Zeeheldenbuurt 1958-1961
Zeeheldenbuurt 1958-1961

In 1996 startte BOOR (Bureau Oudheidkundig Onderzoek van gemeentewerken Rotterdam) een archeologisch onderzoek in de te bouwen VINEX-locatie Carnisselande. Dat gebeurde in opdracht en met financiële ondersteuning van de gemeente Barendrecht. Hieraan voorafgaand hadden leden van de Historische Vereniging, vooral Ton Blinde, al vondsten gedaan die op oudere bewoning wezen dan eerder bekend en te verwachten was.

Gepubliceerd op

Deksel of dover diameter 76mm fotograaf R.G.Meijer Brielle
Deksel of dover diameter 76mm fotograaf R.G.Meijer Brielle

Zoals ieder jaar is het tweede weekend van september Open Monumentendag en openen vele monumenten hun deuren voor publiek. Open Monumentendag brengt mensen bij elkaar en men krijgt daarbij informatie over het thema van deze dag.

Voor dit jaar 2022, is gekozen voor het thema “Duurzaamheid”, met als slogan “Duurzaam duurt het langst”.

Gepubliceerd op

Op dinsdag 21 juni 2022 ontving Marijke de Bruijn-Veenman de gemeentelijke waarderingsspeld uit handen van burgemeester Veldhuijzen. Deze onderscheiding is haar toegekend vanwege haar jarenlange vrijwillige inzet bij de Historische Vereniging Barendrecht. Mede dankzij haar enorme toewijding is veel van de geschiedenis van Barendrecht voor inwoners toegankelijk gemaakt. De uitreiking vond plaats tijdens een werkbezoek van de burgemeester aan de vereniging.

Inwoners van de gemeente Barendrecht kunnen op een makkelijke manier meer over hun verleden te weten kunnen komen. Daarin heeft mevrouw de Bruijn een grote rol gespeeld.

Gepubliceerd op

Marijke de Bruijn-Veenman
Marijke de Bruijn-Veenman

In het museum van de Historische Vereniging Barendrecht is een bijzondere expositie samengesteld over de historie van A. Hooimeijer & Zonen.

De expositie is op zaterdag 14 en 21 mei geopend, van 13.00 tot 16.00 uur.

Gepubliceerd op

Vrachtwagens van Hooimeijer
Vrachtwagens van Hooimeijer

Drie leden van de Historische Vereniging Barendrecht zijn bezig met het voorbereiden van een tentoonstelling met reünie over de Zeeheldenbuurt.

Dicky Tol, Giel Kooiman en Roelof Roomer zijn opgegroeid in de Zeeheldenbuurt. Nu de buurt binnenkort gesloopt wordt, zijn ze op zoek naar foto’s verhalen en herinneringen van oud-bewoners. De nadruk ligt daarbij op de jaren vijftig, zestig en zeventig.

Gepubliceerd op

Al onze films (dvd's) zijn nu ook leverbaar op usb-stick. Deze kan op de meeste TV toestellen met een “usb aansluiting” en computer zonder dvd-speler direct worden afgespeeld. De memorystick wordt geleverd in een geschenkdoosje van ca. 10 x 4 x 1,5 cm. voor een bedrag van € 10,00. U zult begrijpen dat we deze nog niet direct op voorraad hebben maar in het algemeen is levering binnen enkele dagen mogelijk.

Deze usb-sticks zijn op bestelling voor de vermelde prijzen te koop tijdens de openingstijden van ons gebouw D’Ouwe School en natuurlijk via de bestelpagina.

Gepubliceerd op

Nu we regelmatig in de media geïnformeerd worden over de versoepelingen met betrekking tot het alom bekende virus, kunnen we u mededelen dat onze vereniging weer open gaat voor publiek. Vanaf dinsdag 16 februari 2022 is het weer mogelijk om onze vereniging op de bekende openingstijden te bezoeken.

We starten ook nu weer met bezoeken op afspraak.
Hiervoor kan contact opgenomen worden met Joset Verboom ( 0180 615728). Er kan dan tijd en dag worden vastgelegd zodat we het aantal bezoekers verantwoord kunnen verdelen.

Gepubliceerd op