Nieuwsarchief

2011

Het Winterfeest heeft zaterdag 10 december zo’n drieduizend mensen naar de Oude Dorpskern gelokt.
Ook de Kerstmarkt in D'Ouwe School werd goed bezocht. Daar werd de DVD over de 500-jarige Dorpskerk verkocht door filmer Bas Romeijn zelf, bijgestaan door voorzitter Dick Mooijaart van de Historische Vereniging Barendrecht.

Gepubliceerd op

Kerstmarkt in D'Ouwe School
Kerstmarkt in D'Ouwe School

Vanaf 2 januari 2012 wordt de genealogische dienstverlening van het Nationaal Archief overgenomen door het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG).
Klanten met vragen over de geschiedenis van personen en families kunnen daardoor bij één loket terecht: het CBG. Een belangrijke doelgroep van het Nationaal Archief, de genealogische onderzoeker, krijgt hierdoor meer gespecialiseerde begeleiding en digitale dienstverlening.

Gepubliceerd op

Samenwerking CBG en Nationaal Archief: één genealogie loket
Samenwerking CBG en Nationaal Archief: één genealogie loket

Ter gelegenheid van het jubileum van de Dorpskerk heeft de Historische Vereniging Barendrecht een film gemaakt over dit oudste monument van het dorp. De dvd is vrijdagmiddag 25 november gepresenteerd. De film is gemaakt door Bas Romeijn, die een jaar lang gebeurtenissen in de kerk in beeld bracht. In beeld verschijnen dan ook concerten, de 4 mei-herdenking, een huwelijk en een kerstnachtdienst bij kaarslicht.

Gepubliceerd op

Bas Romeijn overhandigt het eerste exemplaar aan Arij Kammeraad
Bas Romeijn overhandigt het eerste exemplaar aan Arij Kammeraad

Onlangs is er een filmverslag opgedoken van het bezoek van Sint Nicolaas aan Barendrecht in 1976. Dat was de tijd dat Sinterklaas, vanwege de nog niet volgebouwde open plekken, per helikopter kon arriveren. Daarom was het bij de aankomst op een terrein bij de Lavendelhof een drukte van belang.

Gepubliceerd op

Historische Sinterklaasintocht
Historische Sinterklaasintocht

Zaterdag 5 november is er bij de Historische Vereniging Barendrecht een expositie over Holly Hobbie. Holly Hobbie is de naam van een fictief meisjesfiguur. Zij werd getekend door Denise Holly Hobbie. In de jaren zeventig en tachtig was Holly Hobbie zeer populair als pop en als illustratie op producten als ansichtkaarten, kleurboeken en poesiealbums.

Gepubliceerd op

Tentoonstelling Holly Hobbie
Tentoonstelling Holly Hobbie

Dat zingen en muziek maken goed zijn voor de ontwikkeling van een kind, is wetenschappelijk bewezen. Toch is de aandacht die in het onderwijs besteed wordt aan dit vak wisselend. Vanaf 15 oktober laat het Nationaal Onderwijsmuseum in Rotterdam zien welke rol het vak muziek en zang op school speelde, en hoe dit werd ingevuld. Een toonaangevende ervaring voor jong en oud, vol sentiment en verbazing.

Gepubliceerd op

Muziek en zang op school
Muziek en zang op school

Tijdens een druk bezochte bijeenkomst in D’Ouwe School is zaterdag 1 oktober de nieuwe website over de geschiedenis van Barendrecht ‘geopend’.
De website richt zich vooral op scholieren die op zoek zijn naar informatie over het verleden van Barendrecht. Zij vinden op de website teksten, foto’s en filmpjes.

Gepubliceerd op

Website wordt geopend
Website wordt geopend

Scholieren die op zoek zijn naar informatie over geschiedenis van Barendrecht, kunnen binnenkort terecht op internet. Op initiatief van de gemeente Barendrecht en de Historische Vereniging Barendrecht is de site educatief.historischbarendrecht.nl samengesteld.
De website wordt zaterdag 1 oktober ‘onthuld’ in d’Ouwe School, het gebouw van de Historische Vereniging Barendrecht aan de Dorpsstraat 150a in Barendrecht.

Gepubliceerd op

banner educatief.historischbarendrecht.nl
banner educatief.historischbarendrecht.nl

De Twentse Ootmarsumse Boerendansers zijn op 4 september even terug in de tijd gegaan en hebben het 75 jarige bestaan gevierd. Het was een feest voor alle inwoners van Ootmarsum, collega verenigingen en belangstellenden en had het motto meegekregen: “Klomp d’r bie”.

Gepubliceerd op

Klederdracht Historische Vereniging
Klederdracht Historische Vereniging

De Open Monumentendag werd dit jaar geopend op het VELO-terrein aan de Achterzeedijk. Ard Kramer, voorzitter van de Monumentencommissie, hield een korte inleiding over het thema van dit jaar, 'Nieuw gebruik - Oud gebouw' en stond stil bij de unieke locatie, recht onder de schoorsteen van de voormalige VELO-fabriek. Hierna opende wethouder Stefanie ter Borgh de Monumentendag.

Gepubliceerd op

Jarenlang waren de Contactbladen de enige vorm van communicatie binnen onze vereniging. Deze stonden en staan nog steeds vol met informatie over onze gemeente.
Juist ook voor de nieuwere leden willen wij de wat oudere nummers beschikbaar stellen als e-contactblad, zodat u allen de kennis die beschikbaar was en nog steeds is met ons kunt delen. Als u ze wilt inzien ga dan naar werkgroepen > bibliotheek > contactblad.

Gepubliceerd op

contactbladen logo
contactbladen logo

Wethouder Stephanie ter Borg (Ruimtelijke Ontwikkeling) opende zaterdag 25 juni park Lagewei. Het park bevindt zich op de plaats waar ooit het tramstation Middeldijk lag.
De Historische Vereniging Barendrecht heeft informatie aangeleverd voor drie borden met informatie in het park.

Gepubliceerd op

Opening Park Lagewei
Opening Park Lagewei

In mei en juni wil de Historische Vereniging Barendrecht in het gebouw D’Ouwe School aan de Dorpstraat gedurende enkele weken een tentoonstelling houden met foto’s van het Barendrecht van nu, onder het motto “Barendrecht in beeld 2010”.
Burgemeester drs J. van Belzen zal de feestelijke opening verrichten op 21 mei om 13:00uur.

Gepubliceerd op

Het archief van de stichting CO2isNee is zaterdag 16 april overgedragen aan de Historische Vereniging Barendrecht. CO2isNee voerde met succes actie tegen de ondergrondse opslag van CO2 onder Barendrecht.

Gepubliceerd op

CO2isNee archief overgedragen aan Historische Vereniging
CO2isNee archief overgedragen aan Historische Vereniging

Op 31 augustus 1885, de verjaardag van Prinses Wilhelmina, werd voor het eerst Prinsessedag gevierd. Deze dag is de voorloper van Koninginnedag. Het initiatief voor de viering kwam van de liberalen, die met het feest de nationale eenheid wilden benadrukken. Na het overlijden van Koning Willem III in 1890, werd de eerste echte Koninginnedag gevierd. Omdat Koninginnedag ook de laatste dag van de schoolvakantie was, werd het al snel een feestdag voor kinderen.

Gepubliceerd op

Koninginnedag toen
Koninginnedag toen

Medio april 2011 verschijnt de Genealogie van het geslacht Kranenburg. Hieraan is ruim 7 jaar gewerkt door genealogen en familieleden. Het boek telt 189 blz., is ingebonden en voorzien van 73 illustraties van familieleden, levend rond 1900 en een groot aantal boerderijen, waarvan de meeste inmiddels plaats hebben moeten maken voor stadsuitbreiding. De genealogie begint omstreeks 1583 en loopt door tot heden.

Gepubliceerd op

Zaterdag 5 maart en zaterdag 19 maart is er bij de Historische Vereniging Barendrecht een expositie over strijkijzers. Onlangs ontving de H.V.B. van een verzamelaar een groot aantal strijkijzers.
De expositie is zaterdag 5 maart geopend van 10.00 uur tot 12.00 uur, op zaterdag 19 maart van 14.00 uur tot 16.00 uur.

Gepubliceerd op

Tentoonstelling strijkijzers
Tentoonstelling strijkijzers

Door een zevental vrijwilligers wordt momenteel het Barendrecht van 2011 gefotografeerd.
De Historische Vereniging Barendrecht wil hierdoor dat het Barendrecht voor de komende generaties wordt behouden. Dit is een strategische beslissing, de Historische Verenging Barendrecht wil niet alleen het oude bewaren maar ook het huidige nieuwe, wat al heel snel oud kan zijn, bewaren voor de komende generaties.
Het is dus heel goed mogelijk dat u de komende tijd iemand bij u in de straat ziet fotograferen.

Gepubliceerd op

Barendrecht anno 2010
Barendrecht anno 2010

Historische Vereniging zoekt foto`s
De Historische Vereniging Barendrecht is al enige tijd in het bezit van opnamen op 8 mm film van de 8e Marijke- wandeltocht in 1963. Dat was de tijd dat de wandelsport in groepsverband en in een verenigingsuniform beoefend werd, compleet met vaandel en vaandeldrager. Het filmpje geeft ons daardoor een uniek beeld van de wandelcultuur in die tijd.

Gepubliceerd op

8e Marijketocht in 1963
8e Marijketocht in 1963